De Waelde Tuin

De Waelde Tuin

Valerie en Joram zijn de trotse opvolgers van een historische boomgaard op Texel, die zij onder een nieuwe naam voortzetten: de Waelde Tuin. Naast de boomgaard runnen zij ook het hotel en restaurant het Kook Atelier op Oost. De Waelde Tuin beslaat ruim 6 hectare en is omgetoverd tot een bron van biodiversiteit, waar vergeten rassen en soorten weer tot leven worden gebracht. Met respect voor de natuur telen Valerie en Joram verschillende soorten kruiden, groenten en fruit in hun boomgaard. Zo voorzien zij hun keuken van authentieke, lokale smaakmakers in samenwerking met de natuur.

Valerie en Joram proberen hun producten zo natuurinclusief mogelijk te telen. Dit doen ze bijvoorbeeld door de aanleg van een moestuin op basis van de “no dig”-methode en het uitbannen van chemische bestrijdingsmiddelen. “We creëren verschillende ecosystemen in onze tuin, waaronder een natuurlijke vijver voor verschillende soorten waterplanten en vogels. Dit biedt ook de mogelijkheid om te experimenteren met de teelt van watermunt, waterkers en wasabi”, aldus Valerie. Naast het gebruik in hun eigen keuken, wordt de oogst uit de tuin verkocht in hun winkel. Ook bereiden ze zich voor op de opening van een eco-camping in de boomgaard in 2025.

Een romantisch voedselbos

Op hun agroforestry-proefperceel willen Valerie en Joram graag gedeeltelijk een romantisch voedselbos aanleggen. Dit past goed bij de natuurinclusieve aanpak die ze al nastreven op hun bedrijf. “Met de aanleg van het agroforestry-perceel hopen we een plek te bieden waar de natuur, onze gasten van de eco-camping en onze dieren kunnen samenkomen. Daarnaast hopen we hiermee nog meer diverse en inheemse producten aan onze gasten van het Kook Atelier op Oost te kunnen bieden.” Het voedselbos zal op die manier dus niet enkel bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit in de tuin, maar ook aan de culinaire creaties in het Kook Atelier en aan de beleving van hun gasten.

Valerie en Joram dromen groots, maar merken dat ze ook realistisch moeten blijven. “We kijken het meeste uit naar het moment dat we door het bos lopen ons realiseren dat het ontwerp tot leven is gekomen.”

Dit proefperceel is onderdeel van het project ‘Aan de slag met Agroforestry’.