Hanne Hoeve

Hanne Hoeve

Bij de Hanne Hoeve hebben Jan en Hanne Cremers in 2019 op twee hectare grond een agroforestrysysteem opgezet. Zij willen met hun bedrijf laten zien dat agroforestry een goed alternatief is om op een duurzame manier landbouw te bedrijven. Hoe meer vraag er naar komt, hoe makkelijker het de boer gemaakt wordt om een agroforestrysysteem op te zetten.

Walnootbomen tussen de koeien

Jan en Hanne Cremers hebben de Hanne Hoeve aan de Borkelsedijk 4 in Westerhoven in 2015 overgenomen van de vader van Hanne. Voorheen was dit een melkveebedrijf. In de ruimte waar zich voorheen de melkstal bevond, richten Jan en Hanne een bedrijfsruimte in voor de verwerking van walnoten. Op de grond rondom hun boerderij hebben Jan en Hanne 120 walnootbomen aangeplant in het agroforestrysysteem. Onder de bomen grazen hun koeien van het ras Blond d’Aquitaine.

Een efficiënt systeem

Om de 20 meter zijn stroken aangelegd, met daarin walnootbomen die op een afstand van 10 meter staan. Er zijn zes verschillende walnootrassen aangeplant, met een totaal van 100 bomen op twee hectare. Ook staan er nog vijf fruitbomen op het erf. Onder en aan weerszijde van de bomen is luzerne en rode klaver gezaaid. Tussen de stroken staan acht zoogkoeien. De luzerne en rode klaver worden gebruikt als veevoer voor deze koeien. De boomstroken zijn afgezet met elektrisch schokdraad, zodat de koeien de stroken niet kunnen verstoren. De walnootbomen bieden de koeien bescherming tegen de zon en wind, en zorgen voor een gevarieerd landschap. 

Motivatie

Als er een positieve interactie tussen de bomen en gewassen ontstaat, kan agroforestry veel toevoegen aan een landbouwsysteem. In Noord-Brabant is agroforestry zich in een rap tempo aan het verspreiden. Het doel is om op lange termijn 150 hectare agroforestry in deze provincie te realiseren. Piet Rombouts, specialist in agroforestry, is hiervoor als projectleider aangesteld. Via zijn agroforestry netwerk Zuid-Nederland komen boeren bij elkaar voor het delen van advies en kennis. De Hanne Hoeve is onderdeel van dit netwerk.

Toekomstplan

In de toekomst hopen Jan en Hanne van de notenproductie uit het agroforestry systeem hun hoofdinkomsten te genereren. Door de kleine schaal van het landbouwbedrijf is het van belang dat de walnoten verwerkt worden tot een hoogwaardig product. In de productieruimte staat een droogsysteem voor de noten staat, een notenpeller en een pers voor walnotenolie. Het doel is om een coöperatie op te zetten, waarin mensen worden verenigd die noten produceren, verwerken en vermarkten. Door samen te werken kan de afzet van walnoten aan grotere partijen worden aangeboden, om zo een gestructureerd aanbod te creëren.

Er is recent ook een artikel verschenen in Trouw over het agroforestry systeem bij de Hanne Hoeve.