Hazelland 10

Agroforestry proefperceel bij Hazelland 10 in Zoeterwoude

Sinds 2023 ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland verschillende agrariërs bij de aanleg van een agroforestry proefperceel, als onderdeel van het project ‘Aan de slag met Agroforestry proefpercelen’. Dit project doen we samen met de Natuur- en Milieufederaties van Noord-Holland en Utrecht, het Louis Bolk Instituut en FruitzforLife. Eén van de deelnemers in Zuid-Holland is Hazelland 10 in Zoeterwoude.

Even voorstellen: Hazelland10 in Zoeterwoude

Hazelland 10 is een plek waar natuur, landbouw en educatie samenvallen. Het omvat 5 hectare land met een schuur en het is onderdeel van het Polderpad, een speelse wandelroute door het Noord Aa gebied van Zoetermeer en de Geerpolder waar ook Boerderij ’t geertje deel van uit maakt. In het voorjaar van 2024 is op Hazelland 10 een zelfoogsttuinderij gestart (Hazelhof). Hier kunnen mensen uit de omgeving met een vooruitbetaling oogstgenoot worden en wekelijks hun groenten en kruiden zelf komen oogsten en eieren meenemen van de kippen die tussen de akkers scharrelen.

In de schuur (Het Hazelhuis) worden bijeenkomsten, activiteiten en workshops georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Daarmee is een praktijk- en leerplek voor de landbouwsector en het onderwijs gerealiseerd en we bereiken een brede groep mensen dankzij onze aantrekkelijke locatie midden in een recreatiegebied. Voor deze groep is het aanbod gericht op bewustwording creëren, de voorwaarde voor het omarmen van natuurlijk voedsel. Mensen zien ter plekke hoe voedsel tot stand komt en kunnen hierin meedoen. Er is ook de mogelijkheid, bijvoorbeeld voor bedrijven en organisaties, om zelf met hun team aan de slag te gaan op Hazelland 10.

Stichting de Groene Ontmoeting onderhoudt met een groep vrijwilligers de verschillende natuurinspiratie elementen op Hazelland 10 zoals de evolutietuin, het composttoilet en de wilgenuitkijk.

Het proefperceel agroforestry

De volgende stap in de realisatie van de plannen voor Hazelland 10 is agroforestry. Het proefperceel is de eerste stap om het plan in uitvoering te brengen.

Eline van Rijn vertelt: “Met het aanplanten van houtige gewassen, geven we ruimte aan biodiversiteit, de basis voor het creëren van voedselopbrengst in de kringloop van de natuur. Ons doel is om alle mogelijkheden voor voedselproductie zo optimaal mogelijk te benutten. Hiervoor gebruiken we de inrichtingsprincipes van permacultuur en maken we graag gebruik van de expertise uit de kennisnetwerken, zoals de leergroep. Ook hebben studenten van de WUR voor de module permacultuur onlangs advies aan ons uitgebracht”.

“Ons plan voor het proefperceel bestaat uit een productiebos met onder andere laag- en hafstam fruitbomen en er is een gedeelte dat doorloopt in de csa-tuin. De hagen in de csa-tuin bestaan uit oogstbare bessen soorten die goed zijn voor de biodiversiteit waaronder: vlierbes, zwarte bes, rode bes, aalbes en wilde framboos. De laagblijvende bomenrijen in de csa-tuin bestaan ook uit oogstbare soorten die tevens goed zijn voor de biodiversiteit waaronder: laag- en halfstam appel, peer, perzik, kers, hazelaar en krentenboom”.

“Binnenkort hebben we een keukentafelgesprek om in het definitieve ontwerp voor het proefperceel te maken en dan willen we het liefst dit najaar aanplanten”.

Dit proefperceel is onderdeel van het het project Aan de slag met Agroforestry.